De 100 bästa låtarna från 00-talet

Publicerad den 19 augusti 2009 klockan 23:04 av Carl Johan Engvall

Magasinet Novell har uppmanat sina läsare att skicka in listor på de 100 bästa låtarna från 2000-talets första decenium. Jag blir helt rådvill och kommer inte på någonting.

Under några år kring millenieskiftet levde jag i skivbutiker och la större delen av mitt studiemedel på Folk å Rock i Lund och Malmö. Någongång i den vevan skrev Andres Lokko (eller om det var Jan Gradvall?) i magasinet Pop (eller var det Bibel?) att ”den bästa musiken görs alltid nu”. Jag höll benhårt med om detta och tyckte att alla gamlingar som lyssnade på sin ungdomsmusik var nostalgiska, resignerade latmaskar som inte orkade ta till sig ny musik. Nu sitter jag här och när jag ska välja låtar är det musik från andra hälften av 90-talet som spontant kommer upp när jag funderar på min favoritmusik.

Hade ett snack med vår musikintresserade nattchef om detta – han är extremt insatt i äldre rockmusik och kan en massa musik. Han kände också till citatet, men hänvisade till ett uttalande från sin husgud Bob Dylan. Han ska ha sagt något i stil med att visst görs det bra musik idag, men det finns oerhört mycket bra äldre musik också. Det går ju inte att göra annat än att hålla med om detta. För vad är ny musik? Nattchefen nämnde bandet Gang of four som han hemskt gärna skulle vilja se på Malmöfestivalen i morgon, men som han missar eftersom han ska jobba. Han nämnde en av deras låtar – To hell with poverty – riktigt härligt distad, brittisk punk. Jag hittade den på Spotify. Och det var nytt för mig, men den platsar knappast på listan över 00-talets bästa musik eftersom den spelades in när jag fortfarande gick i blöja och på sin höjd hade bekantat mig med Bä, bä vita lamm.

Så hur ska vi lösa detta. Vi kan sätta ihop en lista tillsammans. Jag har skapat en spellista i Spotify som alla kan hjälpa till med. Lägg in din favoritmusik från 00-talet i den här listan: Topp 100 00-tal

Musikjournalisten Hanna Fahl på P3 har gjort sin läxa och satt ihop en lista. Den hittar du här. Det var hon som fick mig att få upp ögonen för Magasinet Novells initiativ i dagens sändning av P3 Populär.

En låt kommer jag spontant på helt själv. Robyns version av Cobrastyle lägger jag in på plats 1 på min topp 100-lista. Återstår 99 spår.

—————–

Uppdatering 7 sept 11.01. Magasinet Novell bloggar nu själva om de olika listorna som dyker upp från alla håll på http://nollnolltalet.se. Här har du många timmars musik att lyssna dig igenom. Många listor som dessutom är länkade till Spotify. Min egen öppna lista har nu 128 titlar.

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Uppkopplat – Avkopplat så godkänner du samtidigt våra regler.

Regler för kommentarer på våra bloggar

Välkommen att kommentera inlägg på våra bloggar!

Vi ser fram emot ett livligt meningsutbyte. I syfte att hålla en bra debattnivå har vi följande grundregler:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna
 • Visa respekt för övriga debattörer
 • Håll er till saken
 • Spamma inte: Fler än tre inlägg i en tråd betraktar vi som spam

Så här vill vi ha det:
 • Inlägg som är korta och koncisa, inte längre än 500 tecken.
 • Inlägg undertecknade helst med både för- och efternamn och gärna med bostadsort. (Några av inläggen kan komma att publiceras i papperstidningen, och då prioriteras inlägg som är undertecknade med namn.)

Det här accepterar vi inte:
 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, främlingsfientliga, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera inlägg på bloggen.

Om du ser ett inlägg som bryter mot reglerna kan du göra oss uppmärksamma på det genom att använda knappen "Anmäl!" som finns vid varje debatt.

Bloggaren i sig har inget juridiskt utgivaransvar för dina kommentarer. Du är alltid personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Uppkopplat - Avkopplat
Trebarnspappa med intresse för mat, vin, maltdrycker, fågelskådning, foto, film, musik och litteratur. Reporter på Ystads Allehanda. Bloggar om webben och sociala medier.

Kategorier


Läsarpulsen
Toppnyheterna just nu