Vadå höjdskillnad?

Publicerad den 16 juni 2010 klockan 21:24 av Fredrik

Det snackas en del om hur höjdskillnaden påverkar VM-spelarna i Sydafrika. Om man spelar en match i Kapstaden på havsnivå och sedan nästa i Johannesburg på 1700 meters höjd så är det en väldig skillnad, både på spelarnas prestanda och på hur bollen uppför sig.

Jaja. Snacka går ju.

1 700 meter tycker jag känns ganska futtigt i sammanhanget. Klart att det påverkar men förmodligen inte så att det får någon matchavgörande betydelse.

Annat är det för de motståndarlag som reser till Bolivia för att spela. Jag har för mig att Bolivia inte tillåts spela tävlingslandskamper på hög höjd längre men annat var det för bara några år sedan när det bjöds in till spel i La Paz på 3 600 meters höjd.

Då kan vi snacka skillnad. Det kan jag lova. Jag var i La Paz så sent som i fjor och har själv upplevt att det där med hög höjd kan få även en hyfsat tränad människa att kippa efter andan. Det är tyngre att andas, hjärtat slår fortare och bara att gå upp för några trappor får kallsvetten att sippra ut genom porerna. Jag skulle bara kunna föreställa mig vad det skulle innebära att spela fotboll i 90 minuter på så hög höjd.

Men det är såklart en vanesak.

På promenad i La Paz gick jag bland annat förbi en asfalterad plan där några gubbar i 45–50-årsåldern spelade korpmatch och for fram som virvelvindar utan minsta tecken på trötthet.

Själv tog jag ett djupt andetag och samlade krafter för nästa uppförsbacke…

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Resebloggen så godkänner du samtidigt våra regler.

Regler för kommentarer på våra bloggar

Välkommen att kommentera inlägg på våra bloggar!

Vi ser fram emot ett livligt meningsutbyte. I syfte att hålla en bra debattnivå har vi följande grundregler:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna
 • Visa respekt för övriga debattörer
 • Håll er till saken
 • Spamma inte: Fler än tre inlägg i en tråd betraktar vi som spam

Så här vill vi ha det:
 • Inlägg som är korta och koncisa, inte längre än 500 tecken.
 • Inlägg undertecknade helst med både för- och efternamn och gärna med bostadsort. (Några av inläggen kan komma att publiceras i papperstidningen, och då prioriteras inlägg som är undertecknade med namn.)

Det här accepterar vi inte:
 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, främlingsfientliga, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera inlägg på bloggen.

Om du ser ett inlägg som bryter mot reglerna kan du göra oss uppmärksamma på det genom att använda knappen "Anmäl!" som finns vid varje debatt.

Bloggaren i sig har inget juridiskt utgivaransvar för dina kommentarer. Du är alltid personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Resebloggen
YA:s Fredrik Sörensson bloggar om resor till när och fjärran. Fredrik har besökt 58 olika länder på sex kontinenter och delar mer än gärna med sig av sina upplevelser och äventyr. Är du nyfiken på Tibet, Australien, Namibia eller Bolivia? Eller vill du veta mer om Berlin? Då är det här du ska hänga!

Kategorier


Läsarpulsen
Toppnyheterna just nu