Om olika sorters konstnärliga begåvningar

Publicerad den 18 januari 2012 klockan 15:26 av peterlindgren

Det bereder mig ett stort nöje att redan efter två omgångar i EM kunna konstatera att Sverige är klart för mellanrundan. Detta efter en seger mot Tjeckien som borde blivit betydligt större än den faktiskt blev. Redan i första halvlek ledde Sverige med sex bollar och man borde ha tagit med sig en halvtidsledning i paritet med denna differens. Men det är en sjukdom detta landslag har och har haft ända sedan guldgenerationen lade av – det att stänga matcher och undvika stora dippar.
Det var till exempel helt otroligt signifikativt att Staffan Olsson och Ola Lindgren i sista timeouten deklarerade för spelarna: ”INGA ONÖDIGA UTVISNINGAR BAKÅT”, varpå både Jonathan Stenbäcken och Henrik Lundström fick mental härdsmälta och tog de två onödigaste tvåminutrarna i mannaminne – i samma tjeckiska anfall!

Är jag hård? Sverige vann ju trots allt.
Kanske det, men det tänker jag fortsätta med. Jonathan Stenbäcken har i min bok inte gjort någonting för att förtjäna att gå som nummer ett på vänsternio – och då var han ändå klart bättre mot Tjeckien än mot Makedonien (för denna gången syntes han i alla fall).  Jag antar att han går före Kim EDR på grund av ett något bättre försvarsspel, men är det så är det ett rätt så fegt tänk från förbundskaptenerna. Kim EDR var för allt i världen inte felfri framåt mot Tjeckien när han väl fick spela, men han vågar gå för det! Ska vi gå någonstans i den här turneringen har vi inte råd att ge våra motståndare en död zon i anfallsspelet.
För övrigt borde uppställningen Larholm, Doder och Andersson spelas mer på nio meter. Alla tre är spelare som vågar attackera och är kreativa. Får dessa tre spela i hop sig tillsammans med världsspelaren in spe, Andreas Nilsson, kommer detta att bli bra.

Kim Andersson och Niclas Ekberg, där har ni två av de spelare som varit absolut bäst i denna EM-turnering så här långt. Båda har dessutom en gedigen Ystadsbakgrund och utgör tillsammans ett ämne för omätbar stolthet för staden. När det mesta gått emot Fredrik Petersen och Mattias Andersson i den här turneringen är det kul att se Ekberg och Andersson ta ytterligare steg i sina karriärer.
Andersson är magnifik både som skotthot och som playmaker och hans briljans avslöjar med viss pinsamhet hans överlägsenhet gentemot sina niometerskamrater.
Ekberg är ett unikum vad det gäller avslutsregister och psyke – vid straffpunkten är killen så kall att Kelvin nog helst hade velat revidera sina åsikter om den absoluta nollpunkten. Ekberg lobbar i EM som om han stod och lattjade hemma i sitt eget vardagsrum. En sann konstnär.

Här under demonstrerar jag min avsaknad av konstnärlig målarbegåvning och mitt överflöd av fritid när jag avbildar Niclas Ekbergs strafflobb mot Tjeckien. Jag antar att konstverket bör tolkas inom ramen för det symbolistiska facket och inte det realistiska. Det är därför tjeckiska målvakten Petr Stochl ligger på en divan, djupt traumatiserad av Ekbergs förnedring. Den lille filuren nederst i bild är förstås Sigmund Freud himself, utförandes en psykoanalys.

 

Tyskland kvar, seger där och Sverige går till mellanrundan med tre eller fyra poäng.

I resultatväg i övrigt i EM noterar vi Serbiens seger över Danmark och Spaniens dito över Frankrike. De fyra lagen kan vara turneringens topp-kvartett, men Danmark och Frankrikes något knackiga inledning på mästerskapet kan tolkas som att toppskiktet i handbollseuropa är tightare än någonsin.

*******************************************

Tråkigt som Lundabo att konstatera att H43 lämnar elitserien, som i och med detta tappar ett känslofyllt stadsderby. Ska man se på H43-fallet från ett positivt perspektiv kan detta vara ett steg mot en elitserie med färre och bättre lag. Nu kommer förmodligen de bästa spelarna i H43 fördelas på andra elitserielag, hade man gjort samma sak med fem lag till från högsta serien hade kvalitén stigit markant, om detta proklamerar jag min sannaste övertygelse.
Kanske norpar något av Ystadslagen en H43-flyktande? YIF borde i alla fall ha stålarna, avseende det faktum att man är rikast i elitserien.

Blogg in, blogg out..

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på handbollsbloggen så godkänner du samtidigt våra regler.

Regler för kommentarer på våra bloggar

Välkommen att kommentera inlägg på våra bloggar!

Vi ser fram emot ett livligt meningsutbyte. I syfte att hålla en bra debattnivå har vi följande grundregler:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna
 • Visa respekt för övriga debattörer
 • Håll er till saken
 • Spamma inte: Fler än tre inlägg i en tråd betraktar vi som spam

Så här vill vi ha det:
 • Inlägg som är korta och koncisa, inte längre än 500 tecken.
 • Inlägg undertecknade helst med både för- och efternamn och gärna med bostadsort. (Några av inläggen kan komma att publiceras i papperstidningen, och då prioriteras inlägg som är undertecknade med namn.)

Det här accepterar vi inte:
 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, främlingsfientliga, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera inlägg på bloggen.

Om du ser ett inlägg som bryter mot reglerna kan du göra oss uppmärksamma på det genom att använda knappen "Anmäl!" som finns vid varje debatt.

Bloggaren i sig har inget juridiskt utgivaransvar för dina kommentarer. Du är alltid personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.
 • Pingback: Sverige redo för mellanrundan – Sveriges Radio | Sverige – iWooho.com

 • Pingback: Sverige redo för mellanrundan – Sveriges Radio | Sverige – iWooho.com

 • Anonym

  Vadå färre och bättre lag. H 43 krossade YIF i premiären och har sedan slagit en av favoriterna till SM-guldet, Allingsås och det två gånger. Vi kanske ska lägga ner hela elitserien och fördela spelarna längre ner i seriesystemet ?

 • Anonym

  Att dåliga lag slår bra lag kommer alltid att kunna hända då och då. Jag tror att med en serie innehållande färre lag kommer kvalitén att höjas, varje match kommer att betyda mer och bli tuffare, spelare måste prestera på topp alltid och Sveriges alla toppspelare kommer att fördelas på färre och därigenom bättre klubbar. Svensk klubbhandboll har förlorat sitt goda rykte i Europa, och detta skulle kunna vara en väg tillbaka. Har tigern något annat förslag?

 • Anonym

  Det finns ju ett uttryck som heter lögn, förbannad lögn och statistik. Som den siffernörd man är kikar man då och då på segermariginaler i elitserien. På de 94 senaste spelade matcherna har 22 slutet med en förlust för det egna laget med mer än fem bollar. Cirkus var fjärde match. Ingen katastrof tycker ja. Att ”stänga” serier brukar inte bidra till varken ökad topp eller bredd, eller ? Dessutom behöver vi tillräckligt med lag på elitnivå som möjliggör för unga spelare att få speltid. Ska vi skicka runt H 43:are till andra elitlag så skickar du garanterat iväg utvecklingsbara spelare till förmån för en 31-åring. Med förlusten mot Tyskland i färskt minne, är det ju just unga spelare vi behöver flera av och att ge dom chansen.


Läsarpulsen
Toppnyheterna just nu