Megalång blogg om allt inom världens ramverk

Publicerad den 16 januari 2012 klockan 14:46 av peterlindgren

Matchen mot Makedonien, och Tjeckien-Tyskland dessförinnan, bevisade tesen att inget är lätt i ett EM. Alla kan faktiskt slå alla. Naturligtvis borde Sverige ha vunnit matchen i går, men Makedonien kommer att fortsätta vålla andra lag problem framgent i turneringen. De främsta anledningarna till att Sverige inte vann har jag listat nedan.

* Man vann inte målvaktsmatchen. Johan Sjöstrand kom tack vare sista kvartens spel upp i ett godkänt betyg men Sverige behöver mer än så för att gå långt.
* Försvarsspelet kom inte upp i vanlig kvalitet. Kiril Lazarov vållade som väntat problem, men oväntat nog nästan mer som framspelare än som bombare. Jag tycker kanske att man borde ha tillåtit Lazarov att skjuta mer från nio meter och därigenom låta makedonierna tro att allt hängde på honom. Nu fick alla makedonska spelare vara delaktiga och man kom lite på halvdistans i spelet mot Lazarov. Kim Andersson har förärats många lovord för sin insats i går och det är för all del befogat, men sanningen att säga så var hans försvarsinsats blandad. Vid minst tre tillfällen utdelade han onödiga knuffar som renderade straffkast för Makedonien. Motståndarna lyckades faktiskt delvis med målet att få honom ur balans.
* Dock ska det sägas att Andersson bar det svenska anfallet ensam i första halvlek (i andra fick du Rietz och Doder plats eftersom makedonierna fokuserade på Andersson). Det kollektiva anfallsspelet var annars mycket dåligt och präglades av enmansprestationer och en allmän feghet. Fegheten var bäst personifierad av Jonathan Stenbäcken, som trots att han av någon anledning förärades en startposition inte utgjorde ett hot i anfallsspelet. Samma med Larholm, och även med Doder i första halvlek. Jag är mycket oroad över det svenska anfallsspelet.

Fredrik Petersens fingerskada var trots allt inte så allvarlig som han själv trodde (vid bänken sa han till TV4:s Patrik Ekwall att han befarade en fingerfraktur). Huruvida han spelar vidare i turneringen eller inte avgörs i eftermiddag. Ifall Henrik Lundström klarar sig undan skador är han en fullgod ersättare och kommer inte att göra bort sig.

Sveriges grupp i EM kommer att bli jämn, men även fortsättningsvis finns goda möjligheter att ta med sig många poäng till mellanrundan. Men som sagt, en hel del måste bli bättre.

Precis som det blivit i IFK Ystad. Nyförvärven, både de tillfälliga och permanenta, har gjort en makalös make over på laget. Tittar man på de tre utespelarna som tillkommit i truppen spelade enbart dessa 19-20 med stackars Hästö. Lägg därtill Torbjörn Jacobssons målvaktsspel och ansiktslyftet är minst sagt imponerande. I nästa match väntar Trelleborg och det behövs knappast understryka att detta är en nyckelmatch. Lagen byter plats i tabellen vid Ystadsseger.

******************************************

Och nu till något helt annat!
Jag vet inte exakt hur många som har försökt kommentera mina inlägg på den här bloggen, men jag vet av egen erfarenhet att det är en strapats i internets sumpmark. Man går som Theseus i Daidalos mytologiska labyrint och innan man lyckats publicera en kommentar måste man döda det väldiga monstret Minotaurus.

En som ”dött” i Minotaurus käftar är Kurt-Göran Kjell, eller som Ystadsbor främst känner honom, ”Kutte” Kjell.
I stället har jag via mail nåtts av Kjells kommentar (och ifall ni andra läsare också vill nå mig finns jag på peter.lindgren@ystadsallehanda.se) och jag publicerar den i sin helhet nedan.

 Ystads Allehandas ambitiöse handbollbloggare Peter Lindgren utnämner i sin blogg Tobias Karlsson och Magnus Jernemyr till världens bästa försvarare inom sporten.
Låt  mig i sammanhanget stillsamt konstatera att reglerna uttryckligen slår fast att handboll är ett spel som ska ske med/mot bollen. Spel mot kroppen är förbjudet vilket framgår tydligt av portalbestämmelsen i regel 8. Eftersom såväl Karlsson som Jernemyr sällan eller aldrig vidrör bollen framstår Lindgrens utnämning som svårbegriplig. Peter Lindgren är förtjust i kulturella referenser. Lätt parafraserad bjuder jag på Ludwig Wittgensteins berömda aforism. ”Vad man icke förstår därom måste man tiga.”

Den som i vidare utsträckning vill insätta sig i Kurt-Göran Kjells tankegångar kan läsa hans artikel, publicerad i YA för ett antal år sedan.

Jag gläds över diskussionen och extra intressant tycker jag att det är eftersom Kjell och jag är av olika åsikter. Vår förtjusning över österrikiske filosofen Ludwig Wittgenstein verkar emellertid gemensam. Nåväl, här är mina argument i frågan:

Problemet som jag ser det är inte att spelare och domare av i dag inte följer regelboken (som i egenskap av att vara jurist Kjell kan mycket bättre än jag) utan tvärtom att regelboken inte hänger med spelarna. Utan att ta till fysiska grepp som regelboken då tydligen förbjuder hade handbollsmatcher i dag kunnat sluta 65-57. Dagens spelare är så snabba, starka och atletiska i övrigt att dessa inte kan stoppas med ”lätt beröring i bröstet”, som det ska stå i regelverket. Hade Nikola Karabatic utsatts för ”en lätt beröring i bröstet” hade han trott sig bli kurtiserad och förväntat sig blommor och middag.

I en del fall är jag för en klassisk tolkning och konservatism (i litteratur i synnerhet), men i detta fall är jag för en pragmatism. Spelare av Karabatic dignitet kan inte stoppas med ”basketförsvar” utan spelet måste få utvecklas. Magnus Jernemyr, som jag gärna tar som exempel, spelar naturligtvis väldigt hårt, men jag tycker att han gör det utan att bli brutal, och det säger jag med åsikten att det ligger en klar semantisk skillnad mellan begreppen ”hård” och ”brutal”. Brutalitet för mig är hänsynslös hårdhet.

Med detta sagt vill jag också understryka att det finns brutalitet som även jag motsätter mig. Slag i ansiktet, dragning av arm bakifrån, knuff i ryggen i kontring – sådana företeelser är hänsynslösa och borde alltid bestraffas med rött kort. För att göra en jämförelse anser jag Magnus Jernemyr vara en hård spelare. Tysken Olivier Roggisch är ett hänsynslöst praktsvin. Säkert genomtrevlig utanför planen (som Claes Hellgren ofta påpekar) men på plan saknar han mänskligt konsekvenstänk och är i mina ögon i det närmaste en psykopat.

Ifall regelverket är så som Kurt-Göran Kjell beskriver röstar jag för en revidering av densamma. Nya fysiska förutsättningar hos spelare kräver nya metoder, nytt regelverk.
Handboll anses fortfarande av allmänhet och av mig vara en gentlemannasport och i brutalitet och skador åsamkade av fysiskt våld går handbollen inte att jämföra med till exempel ishockeyn. Kan man bara stoppa den lilla förekomsten av övervåld, de hänsynslösa handlingar som jag beskrivit ovan, tycker jag att handbollens utveckling ser relativt sund ut.

Jag hoppas naturligtvis på genmäle från Kurt-Göran Kjell i ämnet, och jag välkomnar så klart även andra debattörer. Ifall ni besegrar Minotaurus kan ni göra det här på bloggen, annars finns jag som sagt på peter.lindgren@ystadsallehanda.se eller via min länk till inlägget på facebook.

Och apropå labyrint måste jag rekommendera filmen ”Pans Labyrint”. I mitt tycke en av de i alla fall 50 bästa filmerna jag sett.

httpv://www.youtube.com/watch?v=n9YD2PFF31E

Se där, ett världsrekord i längsta blogginläggkategorin!

Blogg in, blogg out.

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på handbollsbloggen så godkänner du samtidigt våra regler.

Regler för kommentarer på våra bloggar

Välkommen att kommentera inlägg på våra bloggar!

Vi ser fram emot ett livligt meningsutbyte. I syfte att hålla en bra debattnivå har vi följande grundregler:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna
 • Visa respekt för övriga debattörer
 • Håll er till saken
 • Spamma inte: Fler än tre inlägg i en tråd betraktar vi som spam

Så här vill vi ha det:
 • Inlägg som är korta och koncisa, inte längre än 500 tecken.
 • Inlägg undertecknade helst med både för- och efternamn och gärna med bostadsort. (Några av inläggen kan komma att publiceras i papperstidningen, och då prioriteras inlägg som är undertecknade med namn.)

Det här accepterar vi inte:
 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, främlingsfientliga, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera inlägg på bloggen.

Om du ser ett inlägg som bryter mot reglerna kan du göra oss uppmärksamma på det genom att använda knappen "Anmäl!" som finns vid varje debatt.

Bloggaren i sig har inget juridiskt utgivaransvar för dina kommentarer. Du är alltid personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.
 • Anonym

  Kommentar från Kurt-Göran Kjell: Dvärgalåt. Bristen på abstraktionsnivå och intentionsdjup är påfallande.


Läsarpulsen
Toppnyheterna just nu