Lindgrens Paradiso

Publicerad den 7 september 2011 klockan 15:33 av peterlindgren

Nästa vårs SM-slutspel är elitserielagens givna mål; det är tiden då hjältar dekoreras med medaljer och då spelarna förstår varför de underkastar sig timmar av hjärndöd försäsongsträning – det är en liten smak av Eden.

In i Lindgrens Paradiso kommer åtta lag. Dessa!

8. Lugi. Landade mycket högre upp i tabellen  förra säsongen, men nu spelar Kim Ekdahl du Rietz inte längre i klubben. Anders Hallberg var utan att överdriva fantastisk under stora delar av säsongen, men det blir lättare att tränga igenom försvar när en Kim EdR delar motståndarblock mitt av som en annan Mose delade Röda havet. I Albin Tingsvall bor en stor talang och kapacitet, men får han vara frisk?
Jag sätter ett stort frågetecken kring Lugis spelplan. I och med Kim EdRs flytt till Frankrike måste man fullständigt förändra sitt spel. Förra säsongens lyckosamma spel byggde på att Kim slet upp ett hål som antingen han själv eller någon annan utnyttjade.
Tränare Johan Zanotti måste vara gruvligt trött på att kallas ”färgstark”, men nu börjar det bli dags att lysa även på prestationsbaserad nivå. Man gjorde fiasko i slutspelet i fjor.
Kristian Meijer var grym sist han var i elitserien, är han fortfarande det? Lugi har tillräckligt med kunnande i truppen för att nå långt, men får man ihop det?

7. Alingsås. Var osedvanligt skakiga i fjor men redde upp det fint på slutet. Då jag tror att elitserien kommer att vara tightare och bättre i år än i fjor tror jag inte att Alingsås blir bättre än sjua. Payam Hatami är visserligen med från start den här säsongen, men annars vet jag inte om laget utvecklats. Spelare av typen Bliznac och Bernhardsson är stabila, men de har redan ett guld på meritlistan och andra lag ser hungrigare ut. Bygger sitt spel på bra försvarsspel och snabba kontrande sexmetersspelare, och detta kommer säkert att fungera även i år. Blir farliga i slutspel.

6. Redbergslid. Kom sexa även i fjor och laget är minst lika bra i år. Innehåller en rejäl stomme av det U21-landslag som verkat under året och är en veritabel vinstmaskin när spelet fungerar. Tyvärr är man en veritabel förlustmaskin när spelet inte fungerar. Marginalerna är små i Redbergslid. Iveland återvänder och bringar framför allt stabilitet till laget. Arnesson, Lönn och Medina är tre av elitseriens målfarligaste spelare och man har även kompetent folk på kanterna. RIK:s akilleshäl lär även i år vara defensiven. Det sägs att man vråltränat dessa bitar på försäsongen, får man det till att fungera skulle det kunnat bli toppkänning för RIK.
Om det inte vore för…målvakterna.
Aronius, Hörberg, Winge – åtminstone en måste få ett rejält lyft för att RIK ska blanda sig i medaljstriden.

5. Ystads IF. Jag tippade YIF femma även i fjor och det var ju så klart uselt tippat. Och spelat. Men laget är bättre i år. Jag tror att Engblom förberett laget bättre än vad Pelle Käll gjorde, nyförvärven ser bra respektive ruskigt bra ut och Jürgen Müller har fått en säsong på sig att förstå vad elitseriehandboll innebär.
Jag gillar valmöjligheterna i årets YIF – till exempel på nio meter. Antingen väljer man en av Gottfridsson och Seifert och spelar med en dyngskytt på V9, typ Grön eller Thynell. Eller så spelar man både Seifert och Gottfridsson samtidigt i vad som konkurrenslöst hade blivit elitseriens spelintelligentaste niometersuppställning. På H9 är inte Hansen så given som man kan tänka sig, Hammarstrand utgör ett alternativ som är hotfullt på andra sätt än Hansen, och alternativet är möjligt eftersom Gustav Thulin nu finns som back up på högerkanten. På linjen är förhoppningen att Martin ”Bagaren” Bager ska åskådliggöra det område på planen som förra året var YIF:s Bermudatriangel.
Farorna: 1. Müller eller Leo Larsson måste få ett litet lyft. 2. Bager får inte vara en trött, dyr gaffa-dansk. 3. I nagelbitaren Seifert VS Astman måste den förstnämnde vara övermannen.  
Skulle allt maximalklaffa är Ystads IF en guldkandidat. Skulle det minimalklaffa finns det i årets tuffa serie en liten risk att åter igen missa slutspel. Men det bör inte inträffa.

4. Drott. Måste ha fått en tankeställare i fjor då man var på vippen att missa slutspel. Var enormt skadedrabbade under säsongen men nu är en viktig kugge som högernian Magnus Persson tillbaka i gott skick. Daniel Lindgren kan i konkurrens med mer uppenbara namn vara årets nyförvärv. Han är en mycket bra försvarsspelare och var under Drotts finalsäsong 09/10 den spelare som drev upp tempot i andrafaskontringarna. Får han bara ordning på sin axel är han också ett högkvalitativt skyttehot.
Frågetecknen i Drott finns på två positioner. Stephen Nielsen har lämnat för Malmö på målvaktsposten, men i fjor vette tusan om inte Robert Bladh ändå var bättre. På linjen lämnar slovenen Gorensek och Christoffer ”Bulten” Johansson får ett ansvar som han kanske, kanske inte, behärskar.
Ulf Sivertsson är kanske den tränare i elitserien jag har störst förtroende för.

3. Skövde. En skräll tänker ni? Men är det verkligen det? Man var uppe och rotade kring topp-tre länge i fjor och i år har man minst sagt bättre spets. Vad sägs som den här offensiva startsexan: Landslagsmeriterade målsprutan och återvändaren Rasmus Wremer på V6, landslagsmeriterade målsprutan och nyförvärvet Tobias Warvne på V9, poängkungen Linus Lake i mitten, hyperkompetente Niklas Forsmoo på H9, fjorårets genombrottsman Andreas Cederholm på H6 (eller H9 för den delen) och på linjen Sveriges M6-framtid Andreas Nilsson. I målet hittar vi dessutom en av elitseriens bästa målvakter i Mikael Appelgren. Detta kan vara elitseriens bästa förstauppställning, sett till anfallsspel.
Problemet är väl att många av dessa spelare är betydligt sämre bakåt, och detta blir utmaningen för Skövde i år. Jag tror att man lyckas bra.

2. Sävehof. Ja, ni kan storyn – mästarna har tappat lagets två bästa spelare, Stenbäcken och Jakobsson. Stenbäckens ersättare Fredrik Larsson vill inte höra sitt och Stenbäckens namn i samma mening och det är just därför så kul att jämföra Stenbäcken och Larsson i samma mening. Stenbäcken är en spelare stadd i utveckling, å andra sidan är Fredrik Larsson en alkemist av stora mått – han vet hur man gör guld i elitserien efter tiden i Hammarby. Jakobssons ersättare Alen Kulenovic får visa vad han kan innan jag uttalar mig.
Sävehof är Sävehof är Sävehof. Jag lovar att de kommer att utmana om guldet även i år. Men vinner serien, det tror jag inte att de gör.

1. Guif. Det här måste vara Eskilstunalagets år. Man har visserligen tappat Jimmy Jansson och Patrik ”Pava” Johansson, och där tror jag att den förstnämnde blir svårast att ersätta. Pava var i fjor i mina ögon en sämre spelare än han var i Hammarby. Helge Freiman är ett spännande nyförvärv, kanske mest på sikt, och Robin Hallberg känns som en fullgod ersättare till Daniel Johansson, som man lite märkligt gjorde sig av med. Kristjan Andrésson har visat sig vara en mycket god lagbyggare och jag uppskattar hans humana och varma ledarstil. Laget innehåller tre spelare i Zachrisson, Andersson och Aren som kan vara en del av svensk landslagshandbolls gyllene framtid.
Mitt enda frågetecken gäller hur stor betydelse Jimmy Jansson faktiskt hade för lagets defensiv. Ifall Guif lyckas med sitt försvar även utan Jansson tippar jag en repris av fjorårets final, fast denna gång med seger för Guif.

Mitt tips i sin helhet!

1. Guif
2. Sävehof
3. Skövde
4. Drott
5. Ystads IF
6. Redbergslid
7. Alingsås
8. Lugi
*************
9. Malmö
10. Kristianstad
*************
11. Aranäs
12. H43
13. Tumba
*************
14. Hammarby

I morgon är det upptaktsträff för elitserien. Jag kommer att vara där, och ni kan i sinom tid läsa allt om den här på bloggen.

Blogg in, blogg out..

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på handbollsbloggen så godkänner du samtidigt våra regler.

Regler för kommentarer på våra bloggar

Välkommen att kommentera inlägg på våra bloggar!

Vi ser fram emot ett livligt meningsutbyte. I syfte att hålla en bra debattnivå har vi följande grundregler:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna
 • Visa respekt för övriga debattörer
 • Håll er till saken
 • Spamma inte: Fler än tre inlägg i en tråd betraktar vi som spam

Så här vill vi ha det:
 • Inlägg som är korta och koncisa, inte längre än 500 tecken.
 • Inlägg undertecknade helst med både för- och efternamn och gärna med bostadsort. (Några av inläggen kan komma att publiceras i papperstidningen, och då prioriteras inlägg som är undertecknade med namn.)

Det här accepterar vi inte:
 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, främlingsfientliga, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera inlägg på bloggen.

Om du ser ett inlägg som bryter mot reglerna kan du göra oss uppmärksamma på det genom att använda knappen "Anmäl!" som finns vid varje debatt.

Bloggaren i sig har inget juridiskt utgivaransvar för dina kommentarer. Du är alltid personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Läsarpulsen
Toppnyheterna just nu