Om allt som ryms inom några dagars spann, om Jim och om Kim och om viljans vackra namn

Publicerad den 8 april 2011 klockan 11:38 av peterlindgren

Samtidigt som IFK Ystad verkar ha hittat en ersättare till en liten bit av Jim Gottfridsson krigar laget vidare i kvalserien. Men man är bara på fjärdeplats nu, i OWC (off world colonies, för att snacka Sci-fi-språk) där världen och stället man vill vara på så klart är elitserien. På menyn de närmaste dagarna står dubbelmöte med kollegan från allsvenskan, Önnered. Man slog göteborgarna två gånger under grundserien och vill man spela elitserien nästa år måste man slå dem två gånger till. Det vill jag nästan lova.

Elitserieslutspelet lunkar på i långsam takt i gamla hjulspår - som funk när funk är som sämst (och jag avskyr funk överlag). Jag har klagat på slutspelssystemet en del, och det tycker jag har varit befogat, men nu ska jag försöka hålla mig till spelet.
För båda grupperna har trots allt utvecklat sig någorlunda raffinerat. Visst, Sävehof och Guif drog var sin gäspning och var klara för semi, men alla de andra sex lagen har faktiskt chans att följa med.

Ur skånsk synvinkel står Lugi inför en viktig match i kväll – Drott på bortaplan. Skulle Lugi förlora står båda dessa lag, samt Redbergslid på fyra poäng. Skulle Lugi vinna kan vi nog räkna bort Drott, de skulle behöva Bradbury-flyt för att gå om Lugi på två matcher.
Alla experter verkar ha varit eniga om att Drott ska gå vidare, och om inte Drott så Lugi. Därför tippar jag RIK.

I den andra slutspelsgruppen har någon väckt Tutankhamon, mumie sedan 3500 år men numera desbalsamerad och vital. Jag syftar naturligtvis på HK Malmö. De har varit uträknade sedan länge men har nu chans att på egen kraft nå semi. Seger mot redan klara Sävehof och en helt avgörande match mot Alingsås i sista omgången väntar. Alingsås får ändå räknas som klar favorit till den andra semifinalplatsen.

På damsidan är man redan inne i semifinalerna och i Skåne lägger vi förstås fokus på derbyt mellan Lugi och Eslöv. Ett derby som blir ännu hetare när man betänker att båda lagen spelar sina hemmamatcher i Lund. Jag pratade med Lugistjärnan Sabina Jacobsen tidigare i veckan och hon hade inget emot att Sävehof valde Skövde som semifinalmotståndare.

”När vi möter Eslöv är det inte handboll, det är mer slagsmål. Det är ju ett derby och det är jättetufft men det är kul att Eslöv spelar i gamla idrottshallen i Lund, för jag tror att hallen kommer att bli fylld. Vi har kanske spelat bättre mot Skövde än mot Eslöv denna säsong, men jag tycker att vi är ett bättre handbollslag än Eslöv.”

Men du sa ju att matcherna mot Eslöv mer var ett slagsmål. Vem av lagen är bäst på att slåss?
”Jo… ah, vi vinner ändå.”

Jacobsen fick rätt i första matchen i alla fall, 1-0 till Lugi och retur i Eslöv…äh, förlåt, i Lund… på onsdag.

Apropå Lund verkar Kim Ekdahl du Rietz öde till nästa säsong forma sig likt Björn Gröns, det vill säga med att han stannar i sin nuvarande klubb. Det är viktigt för båda klubbarna.
Framför allt tycker jag att det är bra av YIF-styrelsen att vara prestigelösa nog att erkänna att man hade fel, att Björn Grön var bättre än man trodde. Kul för Björn också som rotat sig och verkar trivas bra i Ystad.

I Champions league är man framme vid kvartsfinalspelet, och allt ser ut som det brukar göra – de fyra bästa lagen från Tyskland, de två bästa från Spanien och så ett vardera från Frankrike och Ryssland. Och som vanligt, på senare år det vill säga, så vinner nog antingen Kiel eller Ciudad Real. Kiel är nog särskilt sugna eftersom Hamburg ser ut att snuva dem på ligakonfekten.

I kväll är dock varken elitserien i handboll eller CL särskilt mycket värt hemma hos mig i Lund. Då jag har en sambo från Örnsköldsvik och hon liksom alla andra från Foppaland är Modofrälsta, hoppas jag att laget slår Södertälje i den direkt avgörande matchen i kvalserien i kväll. Jag hoppas vid Gud och för husfridens skull att Modo är bättre på att spela hockey än på att skriva hymner.

httpv://www.youtube.com/watch?v=vCtCnQ_uIhE

Blogg in, blogg out..

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på handbollsbloggen så godkänner du samtidigt våra regler.

Regler för kommentarer på våra bloggar

Välkommen att kommentera inlägg på våra bloggar!

Vi ser fram emot ett livligt meningsutbyte. I syfte att hålla en bra debattnivå har vi följande grundregler:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna
 • Visa respekt för övriga debattörer
 • Håll er till saken
 • Spamma inte: Fler än tre inlägg i en tråd betraktar vi som spam

Så här vill vi ha det:
 • Inlägg som är korta och koncisa, inte längre än 500 tecken.
 • Inlägg undertecknade helst med både för- och efternamn och gärna med bostadsort. (Några av inläggen kan komma att publiceras i papperstidningen, och då prioriteras inlägg som är undertecknade med namn.)

Det här accepterar vi inte:
 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, främlingsfientliga, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera inlägg på bloggen.

Om du ser ett inlägg som bryter mot reglerna kan du göra oss uppmärksamma på det genom att använda knappen "Anmäl!" som finns vid varje debatt.

Bloggaren i sig har inget juridiskt utgivaransvar för dina kommentarer. Du är alltid personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.
 • Anonym

  Nu vann IFK Kristianstads gamla(läs på lite Peter ) GAFFA-danskar igen.
  Så jävla sorliga tror jag inte dom är !!!

 • Anonym

  Apelsinen: Jag sa redan från början att jag tror att Kristianstad är det bästa laget i kvalserien. Det sorgliga är att de ligger i kvalserien med det laget. Ett typiskt gaffa-symptom. Men sorgligt var kanske att ta i, jag vet inte..


Läsarpulsen
Toppnyheterna just nu